Yhteistyössä Yhdenvertaisiin Perhepalveluihin Lastensuojelu- Hanke

Hanke painottuu neljään eri osa-alueeseen:

PERHEOHJAUS: Yksilöllinen perheohjaus vieraskielisille perheille. Konsultointipalvelu perhetyön ammattilaisille
AKTIIVINEN YHTEISÖ: Tuoda esiin maahanmuuttajayhteisöiden voimavaroja hyödyntäen yhteisöissä jo olemassa olevaa osaamista. Vähentää ennakkoluuloja lastensuojelua kohtaan
AMMATTILAISTEN KOULUTUS: Tuoda lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille työvälineitä kulttuurisensitiiviseen, rodullistetun asiakkaan näkökulmaa huomioivaan kohtaamiseen. Perehdytetään ammattilaisia rakenteellisen syrjinnän näkökulmiin palvelujärjestelmässä ja miten edistää asiakkaan osallisuutta palveluissa
KOKEMUSASIANTUNTIJUUS: Valmennetaan rodullistettuja kokemusasiantuntijoita kehittämään palveluita ja tehdä kiinnostuksena mukaista vaikuttamistyötä

Perheohjaus

Yksilöllinen perheohjaus tarjoaa perheille mahdollisuuden löytää oikeat palvelut ja saada niihin tarvitsemaansa tukea. Pyrimme tukemaan monikulttuurisia perheitä tarjoamalla heille henkilökohtaista palveluohjausta ja neuvontaa neljällä eri kielellä: suomeksi, somaliksi, arabiaksi ja englanniksi. Perheohjausta järjestetään 2-6 kertaa, jotta voimme vastata perheiden yksilöllisiin tarpeisiin ja varmistaa heidän saavan tarvitsemaansa apua ja ohjausta. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokainen perhe saa juuri heidän tilanteeseensa sopivaa tukea ja ohjausta palveluihin.

Konsultointipalvelu ammattilaisille

Tarjoamme tukea ja neuvoa perheiden ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaiselle maahanmuuttajataustaisen asiakkaan kulttuurisensitiiviseen kohtaamiseen. Tarjotaan tukea tilanteen arvioimiseen ja selvittämiseen sekä palveluohjausta tarkoituksenmukaisiin palveluihin.

Mahdollisuus jalkautuvaan yhteistyöhön, kuten osallistumista yhteisiin tapaamisiin ja voimme sovitusti muodostaa oman asiakaskontantin ammattilaisen rinnalle. Meillä on vankka kokemus perhetyöstä sekä lastensuojelusta maahanmuuttajaperheiden parissa. Työntekijämme ovat monikulttuurisia ja toimivat kulttuuritulkkeina yhteistyössä perheiden ja työntekijöiden kanssa.

Maahanmuuttajayhteisöiden aktivoiminen

Hankkeessa koulutetaan maahanmuuttajajärjestöjen, moskeijoiden edustajia sekä yhteisössä toimivia aktiiveja tukemaan vanhempia lastensuojelupalveluihin pääsyssä. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja vähentää ennakkoluuloja. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä lastensuojelun tarpeista ja mahdollisuuksista maahanmuuttajayhteisöissä sekä vähentää ennakkoluuloja ja stigmaa, joka voi liittyä lastensuojelupalveluihin.

Hankkeessa luodaan monikulttuurinen kokemusasiantuntijaverkosto, joka koostuu maahanmuuttajajärjestöjen, moskeijoiden edustajista sekä yhteisössä aktiivisesti toimivista henkilöistä. Tämä verkosto koulutetaan tukemaan vanhempia ja lapsia lastensuojelupalveluihin pääsyssä. Tavoitteena on hyödyntää heidän kokemustaan ja näkemyksiään parantamaan lastensuojelujärjestelmän saavutettavuutta ja tarjoamaan kulttuurisensitiivistä tukea perheille. Lisäksi pyritään edistämään ymmärrystä ja vuoropuhelua eri kulttuurien välillä lastensuojelukysymyksissä.

Koulutukset ammattilaisille

Perheiden parissa työskentelevät lastensuojelun työntekijät, voivat hyötyä hankkeen aikana kehitettävästä työkalusta, joka auttaa tunnistamaan ja käsittelemään rasismiin liittyviä traumoja perheissä. Tarjoamme koulutusohjelman, joka on suunniteltu erityisesti sosiaalialan ammattilaisille, kuten lastensuojelutyöntekijöille.

Koulutuksen aikana lastensuojelun ammattilaiset saavat perusteellisen perehdytyksen erilaisiin työkaluihin, menetelmiin ja lähestymistapoihin, joiden avulla he voivat tukea asiakkaita näiden traumojen käsittelyssä ja voimaantumisessa. Koulutus sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoituksia.

Kokemusasiantuntijoiden vaikuttamistyö

Hankkeen aikana valmennetaan 6 rodullistettua nuorta sekä 8 huoltajaa kokemusasiantuntijoiksi yhteistyössä Osallisuuden aika ry:n kanssa. Hankkeessa perustetaan vertaistukiryhmiä, joissa nuoret ja huoltajat voivat turvallisesti jakaa omaa elämäntarinaansa ja kokemuksiansa lastensuojelun asiakkaana. Kokemusasiantuntijat ovat kiinnostuksena mukaisesti mukana hankkeen ammattilaisten kouluttamisessa sekä yhteisötyössä. Vaikuttamistyötä tehdään esimerkiksi lastensuojelun palveluissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, sosiaalisessa mediassa ja poliittisten toimijoiden parissa.

Valmennuksesta vastaa vastuutyöntekijä. Ole meihin yhteydessä, jos olet kiinnostunut yhteistyöstä ja mukaan tulemisesta tai tiedä nuoria tai huoltajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita ryhtyä kokemusasiantuntijoiksi.